Početna strana > Hronika > Mirko Cvetković predstavio koncept razvoja Srbije do 2020.
Hronika

Mirko Cvetković predstavio koncept razvoja Srbije do 2020.

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. decembar 2010.

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i potpredsednik Božidar Đelić predstavili su danas koncept razvoja Srbije do 2020. koji predviđa rast zaposlenosti, BDP-a, izvoza i investicija, a treba da bude osnova dugoročne strategije razvoja zemlje.

Cvetković je ukazao da koncept razvoja „Srbija 2020” daje viziju bolje budućnosti ukupnog razvoja Srbije, a nakon konsultacija i javne rasprave Vlada bi trebalo da taj dokument usvoji u prvom kvartalu sledeće godine. Dva najvažnija parametra razvoja su rast BDP-a po glavi stanovnika koji bi do 2020. trebalo da bude 8.000 evra i rast zaposlenih za više od 400.000, rekao je premijer Cvetković za okruglim stolom „Vizija bolje budućnosti - Srbija 2020.”

Ekonomska strategija ima za cilj da obezbedi veći standard i bolji život stanovništva, što se ostvaruje kroz veću proizvodnju koja mora da bude dugoročno održiva. Premijer je ukazao da je dosadašnji model razvoja koji se zasnivao na velikoj domaćoj tražnji, uvozu i potrebi za stranim sredstvima, iscrpio svoje mogućnosti.

„Suština je da se privredni rast razvija na proizvodnji razmenjivih dobara, povećanju izvoza i investicija``, kazao je premijer.

On je naglasio da su neophodne reforme u svim segmentima društva, zatim smanjenje javne potrošnje i investicije u infrastrukturu.

Cvetković je naglasio da treba definisati strateške sektore Srbije, a to su poljoprivreda, građevinarstvo, energetika i saobraćaj.

Potpredsednik Vlade Đelić je rekao da je koncept razvoja „Srbija 2020” usaglašen sa planom „Evropa 2020” koji je Evropska komisija usvojila u martu ove godine.

On je istakao da je cilj da u Srbiji do 2020. bude zaposleno dve trećine radno sposobnog stanovništva od 20 do 64 godine, a da je danas ta stopa manja od 49 odsto.

Đelić je rekao da su glavni ciljevi politike razvoja Srbije do 2020. povećanje broja zapolenih, unapređenje ljudskog kapitala i investiranje u znanje i tehologiju, rast zasnovan na izvozu, racionalna upotreba energije i smanjenje siromaštva.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner